nov uporabnik

ŠZL ŠPORTNIKI ŠPORTNE ORGANIZACIJE ARHIV NOVIC

Športna zveza Ljubljane
Vodovodna cesta 25
1000 Ljubljana
Tel: 01 434 72 92
Fax: 01 232 39 56
info@szlj.si
http://www.szlj.si

Ugovor na dohodnino 2017

05.04.2018
V prvem svežnju je informativne izračune dohodnine prejelo 959.789 zavezancev. Če se z izračuni ne strinjate, morate poslati ugovor na izračun dohodnine 2017. Časa za to imate do 30. aprila 2018….
Kdaj je treba vložiti ugovor?

Po prejemu informativnega izračuna dohodnine morate preveriti podatke, ki jih vsebuje. Pregledati morate, če so vanj vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Podatke, navedene v izračunu, pa morate primerjati s podatki, ki ste jih prejeli od svojega izplačevalca.

Če ugotovite, da so podatki v informativnem izračunu napačni oziroma pomanjkljivi, ali pa da je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate podati ugovor na izračun dohodnine 2017. In sicer najpozneje do 30. aprila 2018. Če ugovora ne boste poslali, storite davčni prekršek, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Dodajajo, da je za tovrsten prekršek zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Ugovor na izračun dohodnine pa ni potreben, če razlika med zneski dohodkov iz izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra, sporočajo iz Fursa.

Kako vložiti ugovor?

Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če se boste odločili, da boste ugovor oddali v papirnati obliki, obrazec lahko natisnete s Fursove spletne strani ali pa ga prejmete na enem izmed finančnih uradov. Na podlagi ugovora vam bo Furs izdal dohodninsko odločbo. Ugovor pa prinaša tudi možnost za uveljavljanje posebnih olajšav. Če do izdaje informativnega izračuna še niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane , namreč to lahko še storite v ugovoru.

Rok za vračilo oziroma doplačilo dohodnine

Rok za ugovor se bo iztekel 30. aprila 2018. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018.

V prvi pošiljki so informativni izračuni prejeli rezidenti Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

Informacijo o morebitni izdaji vašega informativnega izračuna lahko, tako kot pretekla leta, dobite na iTočki, ki je dostopna na spletni strani Fursa . Potreben je le vpis davčne številke.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo Furs odposlal 31. maja 2018.
avtor: DATA, Vesna

KOMENTARJI

uporabniško ime
geslo
zapomni si
nov uporabnik

Komentarji obiskovalcev