nov uporabnik

ŠZL ŠPORTNIKI ŠPORTNE ORGANIZACIJE ARHIV NOVIC

Športna zveza Ljubljane
Vodovodna cesta 25
1000 Ljubljana
Tel: 01 434 72 92
Fax: 01 232 39 56
info@szlj.si
http://www.szlj.si

Davčne spremembe v 2018

04.01.2018
Vlada je spremenila štiri zakone, ključna je novela zakona o dohodnini. Ta med drugim prinaša davčno razbremenitev zaposlenih, ki so napoteni na delo v drugo državo. Drugače bodo poslovali tudi normiranci, božičnice in prihodki študentov pa bodo manj obdavčeni….
V novembra sprejetem davčnem paketu so poleg novele zakona o dohodnini še novele zakona o davčnem postopku, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davčnem potrjevanju računov. Davčne spremembe se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2018. V nadaljevanju navajamo nekaj sprememb…
1. Davčne spremembe pri normirancih

Spreminja se pogoj za obvezen izstop iz sistema. In sicer bo moral zavezanec ugotavljati davčno osnovo po dejanskih prihodkih in odhodkih, če bo v dveh zaporednih davčnih obdobjih presegel 300.000 evrov prihodkov.

Določa se absolutna višina odhodkov – zavezancu bo priznano največ 40.000 evrov odhodkov oziroma 80.000 evrov, če ima vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas.

Prihodki normiranca in povezanih oseb pa se bodo v določenih primerih seštevali. Več na NORMIRANCI .

2. Vezana knjiga računov ostaja

Davčne spremembe bodo doletele tudi male podjetnike, ki izdajajo račune iz vezane knjige. Vezane knjige bodo še naprej lahko uporabljali. Več na VEZANA KNJIGA RAČUNOV .

3. Božičnice in 13. plače bodo obdavčene manj

Izplačilo poslovne uspešnosti se ne bo vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 odstotkov povprečne plače (zdaj 70 odstotkov). Več na POSLOVNA USPEŠNOST .

4. Uvaja se linearnost dodatne splošne olajšave

Odpravlja se stopničavost dodatne splošne olajšave, s čimer se želi preprečiti primere, ko delavec zaradi enega dodatnega evra dohodka prejme nižji neto prihodek, kot pa če tega dodatnega evra ne bi zaslužil. Več na INFORMATIVNI IZRAČUN DOHODNINE .

5. Zvišanje olajšave za študente

Posebna osebna olajšava za študente do dopolnjenega 26. leta starosti se zvišuje s sedanjih 75 odstotkov na 100 odstotkov splošne olajšave pri dohodnini. To pomeni, da bodo študentski prihodki obdavčeni manj. Več na OLAJŠAVE ZA ŠTUDENTE .

6. Spremembe v davčnem postopku

Uvaja se možnost plačila davčnih obveznosti pri upravnem ali drugem državnem organu s kartico brez plačila provizije.
avtor: DATA, Vesna

KOMENTARJI

uporabniško ime
geslo
zapomni si
nov uporabnik

Komentarji obiskovalcev