nov uporabnik

ŠZL ŠPORTNIKI ŠPORTNE ORGANIZACIJE ARHIV NOVIC

Športna zveza Ljubljane
Vodovodna cesta 25
1000 Ljubljana
Tel: 01 434 72 92
Fax: 01 232 39 56
info@szlj.si
http://www.szlj.si

Planinski vestnik, november 2017

21.11.2017
V novembrski številki, ki jo najdete razširjeno in obogateno kar na stotih straneh, so osrednjo temo namenili guruju modernega slovenskega alpinizma Frančku Knezu, ki se je tragično ponesrečil v začetku oktobra v domačem plezališču...
Bil je eden osrednjih akterjev zlate dobe slovenskega alpinizma v osemdesetih in devetdesetih letih. Poklonili so se mu s številnimi prispevki, ki so jih napisali njegovi soplezalci in ljudje, ki so ga dobro poznali. Med njimi so Silvo Karo, Miha Lampreht, Danilo Tič in tudi odlična kanadska pisateljica gorniških knjig Bernadette McDonald, avtorica knjige o slovenskem alpinizmu Alpski bojevniki. V prispevke o izjemnem Frančku Knezu, ki ima samo v Severni Triglavski steni neverjetno število prvenstvenih vzponov, so vključeni opisi plezanj, doživetij in fotografije, ki niso bile še nikjer objavljene.
Za vas so se pogovarjali z Mitjem Kilarjem, starejšim alpinistom z izbornim spominom na svoje plezalsko obdobje med letoma 1947 in 1957. S smermi v območju pete in šeste stopnje je prispeval svoj delež k napredku povojnega slovenskega alpinizma na višjo raven.
Pogovarjali pa so se tudi z Zdenko in Rokom Podpečanom, oskrbnikoma Roblekovega doma na Begunjščici, ki je v letošnji akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net prejel laskavi naziv Naj planinska koča 2017. Zaupala sta nam, kaj ju žene pri njunem delu, kakšne načrte imata in kakšen je recept za naj kočo.
V drugem nadaljevanju o kavkaški pripovedki Stanka Jelenc piše o času za prvi vzpon njihove alpinistične odprave, Jana Remic razmišlja o našem odnosu do narave, predstavljamo najvišje vrhove iberskega polotoka in prejemnika mednarodne nagrade za solidarnost Žarka Trušnovca, načelnika Postaje GRS iz Tolmina. Včasih nas na naših poteh v gorah spremlja tudi kakšna žival, ponavadi pes, kot se spominja Anton Cedilnik, Breda Pirc pa opisuje vzpon na Montaž po ferati Via Amalija.
V rubriki Z nami na pot smo se odpravili na Slavnik, na goro z imenitnim razgledom. Z zadnjega severnega tisočaka Čičarije seže pogled vse do Julijcev, Kamniško-Savinjskih Alp tja čez do Snežnika. Ob lepem vremenu je kot na dlani slovenska obala in tržaški zaliv, zato ne čudi, da je Slavnik med planinci izjemno priljubljen.
avtor: Zdenka Mihelič

KOMENTARJI

uporabniško ime
geslo
zapomni si
nov uporabnik

Komentarji obiskovalcev