nov uporabnik

ŠZL ŠPORTNIKI ŠPORTNE ORGANIZACIJE ARHIV NOVIC

Športna zveza Ljubljane
Vodovodna cesta 25
1000 Ljubljana
Tel: 01 434 72 92
Fax: 01 232 39 56
info@szlj.si
http://www.szlj.si

Varneje v gore

14.06.2017
Z Dnem slovenskih planinskih doživetij, ki 17. junija s celodnevnim planinskim dogajanjem vabi na Dom pod Storžičem odrasle, mlade in najmlajše planince ter turne kolesarje, se uradno začenja poletna planinska sezona. Za varnejši obisk gora so moči združile Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Policija in Slovenska vojska, za svojo varnost v gorah pa lahko največ storimo sami...
Sredina junija pomeni začetek poletne planinske sezone, ko obiskovalce gora odprtih vrat pričakujejo tudi višje ležeče planinske koče. "Od 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov je že danes odprtih 161, preostalih 20 koč bo večina odprtih prihajajoči konec tedna, 17. in 18. junija, oziroma do konca junija," je s trenutno odprtostjo planinskih koč novinarje seznanil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Zaprt ostaja Dom Petra Skalarja na Kaninu in bo pripravljen za naslednjo sezono. Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč lahko planinci preverijo na spletni strani PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php. Rabič je priporočil, naj si planinci za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, in ob tem opozoril, naj planinci z rezervacijo, ki ne bodo prišli prespat v kočo, o tem pravočasno obvestijo osebje. Planinska zveza priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo posteljnino, ki jo prinesejo s seboj. Rabič je še omenil, da je PZS v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled letos drugič zapored izvedla seminar za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah, s čimer želi želi povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih. V letu 2017 PZS izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Ekosklad, Slovenski okoljski sklad. Ena od aktivnosti bo dan odprtih vrat 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru, kjer si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali in se informirali o okoljskih naložbah. Konec tedna se začenja tudi tradicionalna poletna akcija Naj planinska koča 2017, že tretje leto v sodelovanju PZS in Siol.net.
Planinska sezona je v polnem razmahu. V gorah je iz dneva v dan več obiskovalcev in v letošnjem letu statistika gorskega reševanja beleži 154 intervencij, kar je 54 več kot lani 10. junija. Med njimi tudi 7 mrtvih oseb (10. 6. 2016 jih je bilo 12). Na prvem mestu med vzroki nesreč je še vedno zdrs, in sicer kar v 42 primerih, v 22 primerih je bilo za nesrečo krivo nepoznavanje terena, v 25 telesna in duševna nepripravljenost, dvema nesrečama je botroval alkohol.
V priponki je nekaj navodil in priporočil, več pa izveste na spletni strani Planinske zveze Slovenije.
Priponke pzs_grzs-NK2017-kako varneje v gore.pdf
avtor: PZS

KOMENTARJI

uporabniško ime
geslo
zapomni si
nov uporabnik

Komentarji obiskovalcev